
טיפול במחלות דרכי עיכול ברפואה יפנית וסינית
מערכת העיכול היא מערכת גדולה וחשובה הכוללת איברים רבים – הפה, הוושט, הקיבה, המעי הדק, המעי הגס, הרקטום ופי הטבעת. מלבד זאת, גם הכבד, הלבלב וכיס המרה הם איברים בעלי חשיבות רבה במערכת העיכול, ופגיעה בהם יכולה לגרום לשיבושים במערכת העיכול. לכן, ישנם גורמים רבים שיכולים לגרום להפרעות שונות המערכת העיכול.

מחלות דרכי העיכול
השורש של הפרעות דרכי עיכול לפי התאוריה הסינית יכול לנבוע ממספר גורמים שונים כמו סטרס, חולשה של דרכי העיכול ומיצי העיכול, עודף ותקיעות בתנועתיות הכבד ועודף נוזלים במערכת העיכול.
בכל אחד מהגורמים הללו ישנן מספר דרכי טיפול שונים והטיפול יקבע בכל טיפול לפי אבחנה אישית של המטופל.
הטיפול ברפואה יפנית בבעיות מערכת העיכול נעשה במספר שלבים. השלב הראשון הוא אבחון שורש הבעיה, לאחריו תקבע תוכנית ואסטרטגיה טיפולית, ולבסוף טיפול בעזרת דיקור, צמחי מרפא ושינוי תזונתי (נקבע לפי האבחון).
הפרעת תנועתיות במערכת העיכול:
פעילות מערכת העיכול תלויה בתפקוד תקין של שרירי מערכת העיכול (תנועת הפריסטלטיקה) ושימוש במבנים אנטומים אחרים. הפרעה בתפקוד שרירי מערכת העיכול יכולה לגרום למספר בעיות:
עצירות – כאשר התנועתיות של מערכת העיכול מואטת.
שלשול – כאשר התנועתיות של מערכת העיכול מוגברת.
ריפלוקס – כאשר הספינקטר התחתון של הוושט לא מתפקד כראוי, ותוכן קיבה עולה למעלה.
תסמונת המעי הרגיש:
תסמונת המעי הרגיז היא מחלה תפקודית של מערכת העיכול המתאפיינת בכאבי בטן. המנגנון של התסמונת עדיין לא ברור דיו.
כך למשל, יתכנו אנשים עם מעי רגיש הסובלים משלשול, בעוד שאחרים יסבלו דווקא מעצירות. המרכיב המשותף העיקרי למטופלים השונים עם תסמונת המעי הרגיז הוא מרכיב כאבי הבטן.
תסמונת זו מתפתחת לרוב בקרב אנשים מתחת לגיל 45 ושכיחות התסמונת פי שתיים בקרב נשים מאשר גברים. כ10-15% מכלל האוכלוסייה סובלים מתסמונת זו.
בין הסימפטומים הנפוצים נכללים כאמור כאבי בטן אך גם התכווצויות (בדרך כלל בחלק התחתון של הבטן), לרוב יש קשר בין היציאות לבין הכאבים, כך למשל לעיתים קרובות יש הקלה בכאבים לאחר היציאות. עודף גזים, שלשולים, עצירות או לסירוגין שניהם.
מחלות מעי דלקתיות:
מחלות דלקתיות בדרכי העיכול הן מחלות חמורות שיכולות לגרום לתופעות של כאבים, נפיחות, אי נעימות בבטן ואפילו דימומים.
שתי המחלות העיקריות הן - מחלת קרוהן ומחלת קוליטיס כיבית. מחלות אלו גורמות לפגיעה ברירית מערכת העיכול, לכאבים קשים, שלשול דמי ואם הן לא מטופלות כמו שצריך אף לסיבוכים קשים.
מחלת קרוהן, היא מחלה שפוגעת בכל צינור מערכת העיכול ומתבטאת בעיקר באפטות בפה ונגעים במעי הדק.
לעומתה, מחלת קוליטיס כיבית (Ulcerative colitis) היא מחלה המתבטאת בעיקר ברקטום ובמעי הגס. הסימן העיקרי שלה הוא דימום ממערכת העיכול.
הטיפול המערבי במחלות אלה מתבצע על ידי סטרואידים ותרופות לדיכוי מערכת החיסון, אשר עוזרות לעצירת התהליך הדלקתי והפסקת הכאב.
מחלה דלקתית נוספת היא צליאק המופיעה על רקע רגישות לגלוטן. הגלוטן הוא אחד המרכיבים המופיעים בלחם, פסטות, בצקים ומגוון מאכלים. ברגע שחולי צליאק אוכלים מזון המכיל גלוטן, מתחיל אצלם תהליך דלקתי הגורם לפגיעה במעי הדק ולהפרעות בספיגה ושלשולים.
הטיפול במחלה הוא פשוט יחסית, ועל החולים במחלת צליאק להימנע מאכילת גלוטן לאורך כל חייהם.